Jag läser i ett äldre nummer av Svenska Magasinet ( jan 2012 ) och hittar en artikel som jag önskar att jag hade sett tidigare.
 
Som köpare i Spanien har man själv skyldighet att ta reda på fakta om den bostad man vill köpa. Av den anledningen så anlitar man en advokat som får till uppgift att ta fram alla uppgifter. Det handlar om att först och främst ta reda på om bostaden är laglig och att det finns bygglov. "Licencia de primera ockupation". Sen ska man ta reda på om fastigheten är inskriven i fastighetsregistret utan belastningar eller begränsningar. Man ska kolla att det inte finns kvarstående skatter att betala och att det finns en bildad samfällighetsförening. Man ska kontrollera att avgifterna till samfällighetsföreningen är betalda. Man måste också kontrollera att el och vatten är betalt, alla skulder följer med bostaden! Men detta är som sagt något som ens advokat ska kontrollera, välj en advokat som pratar ditt språk, det underlättar. ( Det finns många advokatbyråer i Spanien med svenska och skandinaviska ombud. På Costa del Sol finns t.ex advokatbyrå Göran Rise. )
Men det viktigaste av allt när du köper bostad och som många inte har en aning om är att du kan begära en bankgaranti av säljaren. Det är en garanti för de belopp som man har överlämnat innan bostaden har överlämnats. Denna garanti är fastställd i spansk lag och den garanterar återbetalning av summorna samt lagliga räntor. Detta är en obligatorisk skyldighet som säljaren har och något man bör begära av alla som man betalar i förskott till. Lagen heter "Ley 28/99 de Ordinacio'n de la edificación" samt lagen "Ley 57/68".
Om man följer dessa råd ska det vara absolut säkert att investera i Spanien. Enligt artikel jag läser så har Spanien västvärldens säkraste och mest komplicerade lagstiftning, till skydd för konsumenterna. Vem hade kunnat tro det? Jag klistrar in en länk till den fullständiga artikeln här:
http://issuu.com/svenskamagasinet/docs/svm_jan2012
sida 34, Fråga advokaten.
Lycka till med era bostadsköp!