Igår fick jag det nya numret av Svenska Magasinet ( septemberbilagan ) och där finns en stor artikel om SVT som vill stoppa olagliga IPTV-leverantörer. Enligt artikeln så är det endast SVT-World som har rätt att vidareutsända svenska kanaler utomlands.
Svenska Magasinet har intervjuat Riffa Hänninen som har varit kanalchef på SVT World och hon berättar i artikeln att dom har kartlagt företag, återförsäljare och installatörer på Solkusten och dom har nu gjort en sammanställning som dom har lämnat över till sina jurister. Sveriges Television har tillsammans med Danmarks Radio överlämnat ärendet till UBO, Union of Broadcasting med krav på att den olagliga vidaresändningen måste upphöra. IP-TV eller streaming är lagligt i Sverige, däremot så är det inte lagligt att skicka ut signalen vidare till utlandet. Förutom IPTV leverantörer så finns det företag som säljer VPN-tjänster. VPN-tjänsten gör det möjligt att komma förbi geografiska blockeringar, ens IPadress görs om så att det ser ut som om man befinner sig i sitt hemland. Detta är också olagligt enligt artikel, men mycket svårare att komma åt.
Svenska Magasinet har i sin artikel även pratat med Nicolai Aarestrup, ägare till danskägda Danelca som tillsammans med svenskägda TD Sat & Sound äger företaget Box-TV. Box-TV har flera återförsäljare på Solkusten och säljer IPTV tjänster. Han ( Nicolai ) berättar för Svenska Magasinet att deras bolag har kontrakt med spanska kulturdepartementet och att dom har tillstånd att leverera IPTV på Solkusten. Dom betalar licens till EGEDA som är den myndighet man betalar till för att få sända ut signaler. Däremot har dom inte tillstånd att sända ut spanska TV-kanaler. Nicolai Aarestrup reagerar på att SVT hävdar att all iptv är förbjuden, han säger att iptv finns i både Sverige och Danmark och att det enbart i Danmark finns 160.000 hushåll som kan se svensk TV genom iptv. Han hänvisar vidare till DR Sydeuropa som säger att det Box-Tv gör är lagligt och dom rekommenderar företaget ( Box-Tv ). Han vill också betona att det är upp till kunderna som köper tjänsten att själva betala sin TV-licens i sitt hemland.
 
Ja vad ska man tro? Om ni vill läsa artikeln i sin helhet så klicka här:
www.issuu.com/svenskamagasinet/docs/sept_2013 på sidan 30-31.