Jag vill tipsa er som är intresserade av att kunna få bra information IRL att söka på facebook efter gruppen Svenskar i Spanien. Det är ett levande forum för de som vill flytta ner/redan bor i Spanien och där kan man få svar från många på alla möjliga och omöjliga frågor. Ibland blir trådarna väldigt långa och ibland händer det att tonen blir lite tråkig, men sådan trådar ( med tråkig ton ) rensas ganska fort upp av administratörerna. Nu tänker jag klistra in ett inlägg som jag såg idag, detta är alltså inte jag som har skrivit men det var bra information om hur man kan lära sig spanska på olika sätt själv. Den som tipsar om detta heter Tina Makie

Hej Lennart och alla svenskar!
Det här inlägget är inget svar på någon fråga, så är det opassande får du lov att ta bort det. Jag tänkte ändå dela med mig av hur jag lär mig spanska, eftersom jag fått frågan ställd ett par gånger, vamos:
• Prata med spanjorer. Använd det du lär dig på internet i verkliga livet.
www.kursnavet.se → spanska 1, 2, 3...
• The Michel Thomas Method. Youtube sök: Audiobook Spanish Language Builder - by Michel Thomas FULL. Finns även att ladda ner.
www.howlearnspanish.com → The Telenovela Method → Lista på websidor där du kan titta på spansk film med spanska undertexter → Lära sig spanska genom musikvideor m.m.
www.live365.com → genres → latin. Välj och vraka bland spanska radiokanaler, när du hittar en favoritlåt, google sök på 'låtens namn' plus 'letras' (lyrics) sedan kan du översätta låttexten på https://translate.google.com
• Titta på sådant du gillar, med spansk text. Gillar du stand up komedi kan du exempelvis söka på Youtube på 'George Carlin Español' på så sätt får du träffar med spanska undertexter. En bra inspirationsvideo på youtube med spansk text är: Sunscreen Español (Everybody is free to wear sunscreen) Subtitled in Spanish.
• Youtube har en kanal vid namn; KhanAcademyEspanol (www.khanacademy.org är en sida med visionen att förändra utbildning till det bättre genom att ge gratis utbildning i världsklass till alla människor, överallt) och på den här kanalen finns alltså kursutbudet dubbat till spanska. Man kan se samma video på engelska och spanska flera gånger, så blir det rena rama intensivkursen!
www.livemocha.com
www.busuu.com
www.duolingo.com
Dessa sidor har ett upplägg med kurser där man bl.a får skriva uppsatser och bli rättad av 'riktiga' spanjorer! Man kan exempelvis läsa 1 kurs om dagen, vilket går väldigt fort.
sv.wikipedia.org/wiki/Spansk_grammatik ... Tro det eller ej, men denna wiki sida har gedigen information om grammatiken. Dock bör man som alltid vara aningen källkritisk med wiki.
personal.colby.edu/~bknelson/SLC/index.php . Här kan man bl.a titta på film samtidigt som man lär sig böjningarna av preteritum och imperfekt.

Jag blir verkligt tacksam om ni svenskar i Spanien vill tipsa mig om fler roliga sätt att lära sig spanska på! Finns det drop-in-spanska i Fuengirola, exempelvis? Ha en god kväll!


Dagens tips är alltså att lägga till gruppen Svenskar i Spanien på facebook, där samlas människor med intressen i hela Spanien, så det är inte knutet till en speciell ort.

Håll tillgodo!